Architectuur in Roombeek

Een diversiteit aan gebouwen

In Roombeek hebben uiteindelijk honderden zelfbouwers hun droomhuis gebouwd. Veel zelfbouwers in dezelfde wijk betekent ook veel verschillende voorkeuren en smaken en daardoor een diversiteit aan gebouwontwerpen.

Wanneer je door Roombeek wandelt valt die diversiteit aan mensen op door het zeer variërend aanbod aan architectuur wat hier te vinden is. De Bamshoeve is een bijzonder voorbeeld: hier staan architectenwoningen naast catalogusbouw. Iets wat je niet op veel andere plekken tegen zult komen. De Lonnekerspoorlaan werkt ook mee aan deze variatie in bouw, maar met één gezicht. Alle woningen aan de Lonneker-spoorlaan vormen hierdoor één geheel.


Roombeek is opgebouwd aan de hand van drie centrale lijnen / assen in de wijk. Dit zijn Lonnekerspoor­­laan, Roomweg en Museumlaan. De Lonnekerspoorlaan gaat helemaal van het zuiden van Roombeek naar het noorden richting Lonneker en bestaat uit één lange buslaan.

De Roomweg vormt de commerciële as en de Museumlaan verbindt Roomweg via de culturele mijl met de binnenstad van Enschede.


Om deze assen heen is Roombeek opgebouwd met behulp van een schervenstructuur. Bij de invulling van deze zogenaamde scherven is
de architectuur aan de randen meer gestuurd, wat zorgt voor een stedelijke uitstraling. In de binnengebieden is deze sturing losgelaten, waardoor er zeer variërende woningen te zien zijn.


Meer weten over de wijk Roombeek? Neem ook eens een kijkje op:

www.roombeek.nl/toen-en-nu/architectuur

“ROOMBEEK IS OPGEBOUWD AAN DE HAND VAN DRIE CENTRALE ASSEN